Graanvrij hondenvoer

Steeds meer hondeneigenaren geven hun hond graanvrij hondenvoer. Maar is dit nu goed of juist niet? Zijn hondenbrokken zonder granen beter voor de gezondheid van je hond of is dit slechts een tijdelijke trend? Uiteraard is het goed om hier een bewuste keuze in te maken.

Flap.nl Redactie
6 februari 2023 13:14

VerzorgingHondenvoer

Is granenvrij hondenvoer beter?

Granenvrij hondenvoer is voer dat vooral uit vlees en vis bestaat, waarbij vaak ook groenten en fruit zijn toegevoegd.  Dit zijn de natuurlijke voedingsstoffen voor honden. Voedzaam en noodzakelijk voedsel dat honden van nature eten en bij hun lichaam past. Tanden van honden zijn bedoeld om vlees af te scheuren en de maag van de hond kan vlees makkelijk verteren. De relatief grote maag heeft een hogere zuurgraad om dierlijke proteïnen te verteren en bacteriën uit rottend vlees te doden.

Het afbreken van graan is lastiger voor honden. Honden missen namelijk het enzym alymase in hun speeksel om plantaardige zetmeel af te breken, een enzym dat planteneters van nature hebben. Hierdoor hebben honden meer moeite om de granen af te breken en wordt het zetmeel uit de granen pas in de darmen verwerkt. Dit kan leiden tot allerlei irritaties. Dit geldt niet voor alle rassen, maar honden van specifieke rassen kunnen hierdoor sneller last krijgen van het spijsverteringsstelsel of klachten met de vacht (haaruitval, doffe vacht).

Heeft de hond dan geen granen nodig?

Granen bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten, iets wat in de natuurlijke voeding van honden vrijwel niet voorkomt. Het spijsverteringsstelsel is daarom ook niet afgesteld op het verteren van koolhydraten en niet in staat deze goed te verteren. Ze worden niet opgenomen in het lichaam en je hond doet dus niets met deze voedingsstoffen. Ander bestandsdeel dat veel aanwezig is in granen is zetmeel. Zetmeel wordt door het lichaam omgezet in suikers, dikmakers voor je hond. Granen zijn dus niet nodig voor een gezond dieet!

Waarom zitten er in veel hondenvoer dan wel granen?

In veel hondenvoer zitten granen. Veel brokken bestaan zelfs voor ongeveer de helft uit granen! Vaak is de reden dat granen relatief goedkoop zijn en hondenvoer met granen dus goedkoper is dan graanvrije hondenvoeding. een ander voordeel is dat granen er voor zorgen dat de brokken lekker stevig zijn. Granen in hondenvoer zijn dus vooral goed om de kosten laag te houden en te zorgen voor stevige brokken.

Zijn granen slecht voor honden?

Eerder gaven we al aan dat honden geen granen nodig hebben en dat het niet bijdraagt aan een gezond dieet. Toch hoeft het niet slecht te zijn voor jouw hond, aangezien welke hond anders is. Honden leven al eeuwen samen met mensen en is ondertussen door evolutie dus ook gewend om granen te eten. Het voedsel van de mens wordt al jaren gedeeld met de hond. Doordat mensen steeds meer granen zijn gaan eten, kreeg de hond dit ook binnen. Hierdoor is ook het lichaam van de hond geëvolueerd en zijn de meeste honden in staat om de koolhydraten uit granen te verteren. 

Graanvrij hondenvoer of juist niet?

Onze conclusie is dat graanvrij hondenvoer in principe beter is voor je hond, maar dat het ook geen kwaad kan om hondenvoer met granen te kopen. Dit hangt erg af van je hond. De ene hond kan beter tegen granen dan de andere. Als je merkt dat je hond irritaties krijgt door hondenvoer met granen dan is het raadzaam om eens voer zonder granen uit te proberen. Voordeel hiervan is dat het gezonder is voor je hond. Groot voordeel van hondenvoer met granen is dat het meestal goedkoper is. Gelukkig is graanvrij hondenvoer vaak in de aanbieding te krijgen, zodat je niet altijd hoeft te kiezen tussen gezonde en goedkope hondenvoeding.

Deel