Goedkoop hondenvoer in Nederland

De laatste maanden worden boodschappen steeds duurder. Dit geldt ook voor hondenvoer. De kosten lopen steeds verder op en een klein zakje hondenvoer wordt bijna onbetaalbaar. Waarom is hondenvoer eigenlijk zo duur? En is goedkoop hondenvoer eigenlijk wel goed? Gaan de prijzen van hondenvoer dalen? En wat zijn de mogelijkheden als dat niet zo is?

Flap.nl Redactie
23 juni 2023 14:06

HondHondenvoerBesparenActie

Wat maakt hondenvoer goedkoop?

Vaak wordt er naar de ingrediëntenlijst gekeken als je wilt bepalen wat goedkoop hondenvoer is. Goedkoop hondenvoer wordt vaak gevuld met goedkope vulmiddelen zoals tarwe, rijst, haver en mais. Hoewel graanproducten niet slecht zijn voor honden, zijn ze in grotere hoeveelheden niet gezond voor jouw huisdier. 

Naast het voer volproppen met goedkope vulmiddelen, wordt het voer minder vaak getest op de kwaliteit. Duurdere merken testen hun producten standaard zelf, goedkopere merken daarentegen doen dat vaak niet. Ze testen vaak steekproefsgewijs en dat merk je aan de prijs. Je betaalt namelijk ook voor de kwaliteitscontroles. 

Goedkope en dure ingrediënten in hondenvoer

Voor een vergelijking in goedkope en dure ingrediënten in hondenvoer, volgt hieronder een vergelijking tussen de ingrediënten van CaroCroc Premium Original en Grandorf 4 Meat & Brown Rice Adult All Breeds.Het hondenvoer van Grandorf is een stuk duurder maar bevat ook een veel hoger percentage vlees dan CaroCroc. Vlees is een duur ingrediënt en dat verklaart het prijsverschil. 

Naast een hoger percentage aan vlees gebruikt Grandorf maar 2 soorten graanproducten in vergelijking met CaroCroc die 3 soorten graanproducten gebruikt. Volkoren bruine rijst en zoete aardappelen zijn vaak duurder dan maïs, tarwe en rijst, wat nogmaals het grote prijsverschil verklaart. 


CaroCroc Premium Original 3 kg - bol.com €10,75
Grandorf 4 Meat & Brown Rice Adult All Breeds 3 kg - brekz.nl €42,95
Vlees 28%
Vlees 58%
Dierlijke bijproducten
Geen dierlijke bijproducten
Graanproducten (maïs, tarwe, rijst zemelen, rijst en tarwe fries)
Graanproducten (volkoren bruine rijst en gedroogde zoete aardappelen)
Dierlijk vet
Dierlijk vet
Groente
Groente
Vezels
Vezels
Mineralen
Mineralen
Cellulose
Cellulose
Geen olie
Olie
Vitamines
Vitamines

Natvoer of droogvoer?

Het verschil in de soort hondenvoer bepaalt ook hoe duur of goedkoop het hondenvoer is. Natvoer is in verhouding duurder dan droogvoer. Natvoer wordt meestal in losse verpakkingen verkocht en in kleine hoeveelheden. Je moet er dus meer van kopen om genoeg voer te hebben voor jouw hond. 

Droogvoer wordt daarentegen in grote hoeveelheden verkocht, waar je dus ook langer mee kan doen. Sommige merken droogvoer bestaan uit brokjes in verschillende vormen, formaten en structuren, wat essentieel kan zijn voor het gebit van jouw hond. Als je meer wilt weten over wat voor voer je jouw hond moet geven, klik hier.

Gezonde voeding

Hieronder vergelijken we de ingrediëntenlijsten van goedkoop en duur hondenvoer. Hieraan is te zien dat het duurdere hondenvoer gezonder is dan het goedkope hondenvoer.  Als voorbeeld is er een vergelijking gemaakt tussen het merk Bonzo en Orijen. 

Zoals je kan zien heeft het goedkope hondenvoer van Bonzo een hoger percentage in granen. Het duurdere hondenvoer van Orijen heeft daarentegen juist een hoger percentage vlees en dierlijke bijproducten, heeft geen eiwitextracten en bevat fruit. Dit helpt mee om je hond sterk en gezond te houden. Vleesproducten zijn een stuk duurder dan graanproducten. Dit verklaart het grote verschil van €8,40 in prijs per kg. Voor meer informatie over wat gezond is voor jouw hond, klik hier.

Hoewel de meeste dure hondenvoermerken vaak beter zijn door het hoge percentage van proteïne, zijn veel goedkope hondenvoermerken nog steeds gezond. Ze hebben ongeveer dezelfde ingrediëntenlijst als de dure hondenvoer merken en ze worden allemaal streng volgens de regels gekeurd. Het ligt dus allemaal aan de voedingsbehoefte van de hond en het budget van de eigenaar. 

Bonzo Adult Menubrokken Rund, Kip en Groenten €9,33 per kg
Orijen Regional Red €17,73 per kg
Granen 64%
Geen granen
Vlees 4%
Vlees 48%
Dierlijke bijproducten 6%
Dierlijke bijproducten 35%
Oliën en vetten
Oliën en vetten
Plantaardige bijproducten
Plantaardige bijproducten
Plantaardige eiwitextracten
Geen plantaardige eiwitextracten
Mineralen
Mineralen
Groenten
Groenten
Geen fruit
Fruit

Bonzo Hondenvoer VerpakkingBonzo Ingrediënten Lijst

Bonzo Menubrokken Rund, Kip en Groenten hondenvoer verpakking en ingrediënten lijst.

Orijen Hondenvoer VerpakkingOrijen Ingrediënten Lijst

Orijen Regional Red hondenvoer verpakking en ingrediënten lijst.

Supermarkt versus speciaalzaak

Pets Place

Sommige hondenbezitters hebben de voorkeur om hondenvoer bij een speciaalzaak te halen. Andere hondeneigenaren halen het voer juist graag bij de supermarkt. Wat zijn de verschillen?  In de supermarkt heb je vaak een beperkt aantal keuze in hondenvoer. Het voer wat in de supermarkt wordt verkocht zijn meestal niet de gezondste keuzes voor jouw hond. Het voer is ook vaak niet afgestemd op verschillende soorten voedingsbehoefte voor jouw hond. Hondenvoer in de supermarkt is vaak wel goedkoper dan voer in een speciaalzaak

In een speciaalzaak heb je meestal meer keuze tussen verschillende soorten hondenvoer en zijn er ook meer merken die afgestemd zijn op de voedingsbehoefte van jouw hond. Ook is er vaak hulp beschikbaar bij eventuele vragen over het voer, je hond etc. wat je niet krijgt in een supermarkt. Het voer voor je hond is hier vaak wel wat duurder, zoals je ook in onderstaande tabel kunt zien.

Hondenvoer merk
Supermarkt (Albert Hein) Prijs per kg
Speciaalzaak (Pets Place) Prijs per kg
Frolic Mini Gevogelte & Groente
€ 5,19
€ 6,59
Beneful Kleine Genieter Rund & Groente
€3,99
€4,85
Pedigree Senior Kip
€3,80
€4,64

Wat voor hondenvoer heeft jouw hond nodig?

Sommige honden hebben voedingsbehoeftes die je in normaal voer niet krijgt. Voor elke voedingsbehoefte is er wel speciaal hondenvoer te krijgen. Maar hoe weet je nou zeker of jouw hond speciaal hondenvoer nodig heeft en wat voor voer dan het beste is voor jouw hond? Dit kun je het beste vragen aan de dierenarts. De dierenarts kan je vertellen wat jouw hond nodig heeft en kan je een paar hondenvoer opties geven waar je uit kunt kiezen. 

Ook kun je zelf onderzoek doen naar wat voor hondenvoer jouw hond nodig heeft. Dit kun je doen door je hond te observeren op een allergische reactie met jeuk, een rode huid, een loopneus, niezen en jeukende ogen. Dit zijn de meest voorkomende allergische reacties bij honden. 

Natvoer en droogvoer mengen: ja of nee?

Kan je verschillende soorten hondenvoer met elkaar mengen? Nee, het is niet verstandig. Sommige baasjes denken eraan om natvoer en droogvoer met elkaar te mengen om het voer lekkerder te maken voor hun hond. Maar wat dit veroorzaakt is een opeenstapeling van gasvorming die kan leiden tot een aandoening genaamd maagtorsie. 

Het is vooral niet goed voor honden met een gevoelig verteringssysteem. Wat je eventueel wel zou kunnen doen, is een paar dagen droogvoer geven en daarna een paar dagen natvoer. Zo blijft het eten voor je hond gevarieerd en voedzaam, zonder dat jouw hond last krijgt van de maag.

Duur en goedkoop voer mengen?

Het is wel mogelijk om duur en goedkoop voer van hetzelfde soort met elkaar te mengen. Je koopt dan  een klein zakje duur droogvoer en een grote zak goedkoop droogvoer en  mengt dat in een ¼ en ¾ verhouding.

Het dure hondenvoer zorgt ervoor dat je hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en het goedkope hondenvoer is er meer als vulling. Door de verhoudingen van ¼ voor duur voer en ¾ voor goedkoop voer aan te houden, kan je langer door met het voer en blijft je hond gezond en blij.

Hondenvoer aanbiedingen

Iedereen houdt van aanbiedingen en korting, vooral op hondenvoer. Hondenvoer is niet altijd het goedkoopste, maar is wel noodzakelijk voor hondeneigenaars. Op flap.nl kun je alle aanbiedingen van hondenvoer allemaal op een rijtje zien. Zo kun je gemakkelijk het beste hondenvoer voor de beste aanbiedingen vinden voor jouw hond.

Maar wat is nou goedkoop hondenvoer in Nederland dat ook nog goed is voor jouw hond? Dit zijn de top 3 beste goedkope merken hondenvoer in Nederland volgens flap.nl. 

Hondenvoer
Prijs
Adverteerder
CaroCroc Premium Original - 3 kg
€10,75
Brekz
Prins ProCare Standaard Fit - 3 kg
€17,20
Pets Place
Pro Plan OptiBalance Medium Adult Kip - 3 kg
€18,75
Voormijndier

Gaan de hondenvoerprijzen dalen?

Er is geen zekerheid dat de prijzen voor hondenvoer zullen dalen of stijgen. Het heeft allemaal te maken met het aanbod van en de vraag naar hondenvoer. Als er meer aanbod is dan vraag naar hondenvoer, zullen de prijzen dalen. Maar als er minder aanbod is dan vraag voor hondenvoer, zullen de prijzen dalen. Zo werkt het nou eenmaal op de markt. 

Nu je weet waar je op kunt letten om de beste keuze te maken voor jouw hond en jouw portemonnee, hoef je je geen zorgen meer te maken over het winkelen voor hondenvoer. Kijk dus altijd zorgvuldig naar de ingrediëntenlijst van het hondenvoer en bespreek samen met de dierenarts wat de beste voedingskeuze is voor jouw hond. En bezoek regelmatig flap.nl voor de beste aanbiedingen voor hondenvoer, zodat je niet te veel betaalt!

Deel