Hoe vaak geef ik mijn hond hondenvoer?

Je wilt niet dat je hond honger heeft maar uiteraard wil je ook niet dat hij of zijn te dik wordt. Het is lastig om hier een balans in te vinden. Gelukkig zijn er richtlijnen die aangeven hoe vaak je je hond brokken of andere hondenvoer moet geven.

Flap.nl Redactie
14 februari 2023 13:43

VerzorgingHondenvoer

Hondenvoer per leeftijd en gewicht

Jonge puppies eten per maaltijd minder dan volwassen honden. Dat is logisch. En het is ook logisch dat grote honden meer eten op kunnen dan kleinere rassen. Hierdoor geldt dat dat puppies per dag meer maaltijden moeten krijgen dan volwassen honden en ook dat kleinere rassen vaker te eten moeten krijgen dan grotere rassen. Ook is het belangrijk om te kijken hoe je hond op maaltijden reageert. Als je hond na de maaltijd last krijgt van de buik dan is het raadzaam om kleinere porties te geven. Je kunt dit compenseren door een extra maaltijd aan te bieden. 

Hoeveelheid hondenvoeding per dag 

De hoeveelheid hondenvoer hangt af van de leeftijd en gewicht van je hond, maar ook van het soort voer dat je geeft. Hieronder hebben we een splitsing gemaakt tussen hondenbrokken en vers vlees en lees je hoeveel gram hondenvoer je kunt geven per kilo lichaamsgewicht. Let op dat dit slechts een richtlijn is, want elke hond is anders!

Hoeveelheid hondenbrokken per dag

 • Tot 3 maanden: 25 gram per kilo lichaamsgewicht
 • 3-6 maanden: 20 gram 
 • 6-12 maanden: 15 gram
 • Volwassen hond: 10 tot 20 gram per kilo lichaamsgewicht

Honden vanaf 1 jaar kunnen dus 10 tot 20 gram hondenvoer per kilo lichaamsgewicht krijgen. Actieve honden kunnen tot 20 gram per kilo krijgen. hetzelfde geldt voor kleinere honden. Grote of minder levendige honden hebben vaak genoeg aan 10 gram per kilo.

Hoeveelheid vers vlees per dag

Als je je hond geen brokken maar vers vlees geeft dan kun je onderstaande aanhouden. Van vers vlees kunnen honden ongeveer 2 keer zoveel krijgen als van brokken.

 • Tot 3 maanden: 50 gram per kilo lichaamsgewicht
 • 3-6 maanden: 40 gram 
 • 6-12 maanden: 30 gram
 • Volwassen hond: 20 tot 40 gram per kilo lichaamsgewicht

Hoe vaak per dag geef ik mijn hond eten?

Ook het aantal keer dat je je hond eten geeft hangt af van de leeftijd van je hond. Een jonge hond kan minder eten tegelijk verwerken en kun je dus beter vaker voeren en dus kleinere porties geven. Hiervoor kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

 • Tot 3 maanden: 4 keer per dag voeren
 • 3-6 maanden: 3 keer per dag
 • 6-12 maanden: 2 keer per dag
 • Volwassen hond: 2 keer per dag voeren

Op welke tijdstippen moet ik mijn hond voeren?

Je kunt je hond het beste structuur bieden. Dat betekent dat je hem of haar op regelmatige tijdstippen voer geeft en bij voorkeur ook elke keer ongeveer evenveel. Bij volwassen honden is het normaal om in de ochtend en in de avond een maaltijd aan te bieden. Wacht met de laatste maaltijd niet tot te laat, want dan heeft je hond nog voldoende tijd om de hondenvoeding te verwerken en te verteren.

Deel