Hoe weet ik of mijn kat ziek is?

Je kat gedraagt zich opeens anders dan normaal. De eetlust is minder, het haar wordt dof of ze krijgt opeens moeite met ademhalen. Het is goed mogelijk dat je kat ziek is. Op welke symptomen kun je letten om te bepalen of ze echt ziek is? 

Flap.nl Redactie
5 januari 2023 16:30

VerzorgingKat

Waar moet je op letten bij je kat?

Als je bij je kat de volgende symptomen ontdekt dan bestaat de kans dat je kat ziek is. In dat geval is het natuurlijk altijd goed om advies te vragen aan de dierenarts.

 • Verminderde eetlust of gewichtsverlies
 • Veranderd gedrag, zoals minder actief zijn of minder aandacht vragen
 • Veranderd uiterlijk, zoals dof of vuil haar
 • Veranderd gedrag van de mond, zoals kwijlen of afscheiden
 • Braken of diarree
 • Moeite met ademhalen of hoesten

Hieronder lichten we deze symptomen verder toe.

Verminderde eetlust of gewichtsverlies

Als je kat minder eet dan normaal of ongewoon snel afvalt, kan dit een teken zijn dat hij of zij ziek is. Ook is het mogelijk dat je kat minder eet als gevolg van tandproblemen of doordat hij of zij stress ervaart. Een andere oorzaak kan verveling met het voer zijn. Soms kan een kat zich vervelen met hetzelfde voer en minder eten als gevolg. Wellicht kun je dan een keer een andere merk kattenvoer kopen. Probeer verschillende soorten voer uit om te zien of dat helpt.

Veranderd gedrag

Als je kat minder actief is of minder aandacht vraagt dan normaal, kan dit een teken zijn van ziekte. Andere oorzaken die zorgen voor een minder actieve kat:

 • Ouderdom: Katten worden vaak minder actief naarmate ze ouder worden.
 • Stress: Stress kan ook leiden tot een verminderde activiteit bij katten.
 • Verveling: Als een kat niet genoeg prikkels krijgt, kan hij of zij minder actief worden.

Veranderd uiterlijk

Als je kat dof of vuil haar heeft, kan dit een teken zijn van ziekte, maar dit kan ook een andere reden hebben:

 • Te weinig verzorging: Als een kat niet regelmatig geborsteld wordt, kan het haar dof en vuil worden.
 • Voeding: Een slechte voeding kan ook leiden tot dof of vuil haar.
 • Allergieën: Allergieën kunnen ook leiden tot dof of vuil haar bij katten.

Veranderd gedrag van de mond

Kwijlen of afscheiden kan een teken zijn van orale problemen of andere aandoeningen, zoals tandplak of ontstekingen. Het kan ook een teken zijn dat je kat tandproblemen hefet en daardoor pijn heeft bij het kauwen .

Braken of diarree

Braken of diarree kan wijzen op een aandoening van het spijsverteringsstelsel. Braken kan een normaal gedrag zijn voor katten, vooral als ze onverteerd haar hebben opgegeten. Als het braken echter vaker voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals diarree, verminderde eetlust of gewichtsverlies, kan het een teken zijn van een onderliggende aandoening. Braken kan ook een teken zijn van vergiftiging.

Moeite met ademhalen of hoesten

Moeite met ademhalen of hoesten kan wijzen op problemen met de luchtwegen, zoals een infectie of allergie. Hoesten kan ook een teken zijn van een andere aandoening, zoals hartproblemen of kanker.

Wat moet ik doen als ik één of meer van deze symptomen herken bij mijn kat?

Ten eerste, blijf rustig en kalm en neem contact op met de dierenarts. Paniek kan altijd nog als er een professional naar je kat heeft gekeken. De dierenarts kan je advies geven en wellicht de juiste behandeling aan je kat geven zodat hij of zijn snel weer van de symptomen af is.

Deel