Wat mogen honden wel en niet eten?

Wat mag je wel en niet aan je hond geven. Wij hebben op een rij gezet wat je hond wel en niet mag eten. Uiteraard gaat het hierbij om een selectie van voedingsmiddelen maar het geeft wel inzicht wat je wel en niet aan je hond kunt geven.

Flap.nl Redactie
27 december 2022 14:03

HondenvoerWeetje

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die veilig zijn voor honden om te eten, en andere die giftig of ongezond voor ze kunnen zijn. Hier is een lijst met enkele voedingsmiddelen die honden wel en niet mogen eten.

Voedingsmiddelen die honden wel mogen eten:

  • Vlees: Honden zijn carnivoren en hebben vlees nodig in hun dieet. Mager vlees, zoals kip, kalkoen, rundvlees en lamsvlees, is een goede bron van eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen voor honden.
  • Groenten: Honden kunnen ook profiteren van de voedingsstoffen in sommige groenten, zoals wortels, bloemkool, broccoli en erwten.
  • Rijst en volkoren granen: Rijst en volkoren granen, zoals quinoa en havermout, kunnen een goede bron van energie en voedingsstoffen zijn voor honden.

Voedingsmiddelen die honden niet mogen eten:

  • Xylitol: Dit is een zoetstof die vaak wordt gebruikt in kauwgom, snoepjes en andere zoete producten. Het kan giftig zijn voor honden en leiden tot hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel).
  • Chocolade: Chocolade bevat theobromine, wat giftig kan zijn voor honden als ze te veel ervan eten. Het risico op vergiftiging neemt toe naarmate de hoeveelheid theobromine in de chocolade hoger is, wat betekent dat donkere chocolade gevaarlijker is voor honden dan melkchocolade.
  • Knoflook en uien: Knoflook en uien bevatten stoffen die giftig kunnen zijn voor honden als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Ze kunnen leiden tot bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen.
  • Avocado: Avocado bevat persin, wat giftig kan zijn voor honden als ze te veel ervan eten.
  • Gebakken of gerookt vlees: Gebakken of gerookt vlees kan leiden tot maagproblemen bij honden en kan ook de kans op het ontwikkelen van kanker verhogen.

Bovenstaande overzichten zijn slechts een kleine selectie van voedingsmiddelen die honden wel en niet mogen eten. Als je twijfelt of een bepaald voedingsmiddel veilig is voor je hond, is het altijd raadzaam om advies te vragen aan een dierenarts of een professioneel dierenvoedingsdeskundige.

Deel