Hoe kan ik mijn hond laten afvallen?

Heeft jouw hond weinig energie, lijkt het alsof jouw hond maar niet kan stoppen met eten en is jouw hond zwaarlijvig? Als al je antwoorden op deze vragen ‘ja’ zijn, dan is er een grote kans dat jouw hond overgewicht heeft en is het dan verstandig om jouw hond te laten afvallen. Overgewicht of obesitas bij honden hebben net als bij de mens een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals lever-, gewrichts-, hart-, of nierproblemen.

Flap.nl Redactie
6 april 2023 17:18

VerzorgingHond

Hoe herken je overgewicht bij een hond?

Om overgewicht bij honden tegen te gaan, is het handig om eerst te weten wat overgewicht bij honden nou daadwerkelijk inhoud. Een hond die 10 tot 20% meer dan het optimale lichaamsgewicht weegt, heeft last van overgewicht. 

Zeer mager 

Zweer magere hond

De ribben en botten zijn duidelijk zichtbaar en eenvoudig te voelen. Er is geen vetlaag tussen de huid en botten en de taille is erg small

Ondergewicht

Ondergewicht hond

De ribben en botten zijn zichtbaar met een minimaal vetlaag tussen de huid en botten en de taille is small. 

Ideaal gewicht

Ideaal gewicht hond

De ribben zijn niet zichtbaar, maar wel eenvoudig te voelen. Er is een gezonde vetlaag tussen de huid en botten en de taille is in verhouding met het lichaam goed. 

Overgewicht

Overgewicht hond

De ribben zijn niet zichtbaar en moeilijk te voelen door een matige vetlaag tussen de huid en botten en de taille is aan de breede kant.

Zwaarlijvig

Zwaar lijvige hond

De ribben zijn niet zichtbaar en niet te voelen door een dikke vetlaag tussen de huid en botten en de taille is erg breed. 

Overgewicht herkennen

Soms is het moeilijk om te bepalen wanneer jouw hond nou eigenlijk overgewicht heeft. Hieronder staan een paar punten waarop je moet letten:

 • Je kunt de ribben en wervels van jouw hond niet meer voelen
 • Je kunt de taille van je hond niet meer zien
 • Je hond kan moeilijk rechtop staan
 • Je hond wordt lui
 • Je hond heeft moeite met het meelopen of word snel kortademig
 • Je hond slaapt meer dan gewoonlijk
 • Je hond zit vaker tijdens het wandelen of wilt niet meer mee
 • Je hond raakt sneller oververhit

Dikke hond

Risico’s voor een dikke hond

Door het overgewicht kunnen er gezondheidsgevolgen voor jouw hond voortkomen. Deze problemen kunnen negatieve gevolgen hebben voor jouw hond, zoals: 

 • Hart- en vaatziektes 
 • Kortademigheid  
 • Grotere vatbaarheid voor infecties
 • Gewrichtsproblemen door overbelasting van de gewrichten
 • Suikerziekte
 • Leverproblemen
 • Vruchtbaarheidsproblemen en eventueel problemen bij de geboorte
 • Verhoogde kans op kanker
 • Een verhoogde kans op anesthesierisico tijdens operaties  

10 effectieve tips voor het afvallen

Om het overgewicht te verhelpen, krijg je hier 10 effectieve tips om jouw hond te helpen met afvallen. Wat positieve gevolgen kan hebben voor jouw hond.

1. Juiste gewicht

Soms is het moeilijk om het ideale gewicht voor jouw hond te achterhalen. Want elke hond heeft een ander gewicht. Je kunt op het internet zoeken wat het ideale gewicht is van jouw hond. Daarna kun je jouw hond zelf thuis wegen op de weegschaal. Weegt jouw hond 10 tot 20% meer dan het ideale gewicht, dan heeft jouw hond overgewicht. 

BMI calculator

Een andere manier om het ideale gewicht voor jouw hond te bereken is, door gebruik te maken van een BMI calculator. Door het ras, gewicht en de lengte in te vullen, krijg je de BMI resultaten te zien van jouw hond. Hier is een link naar een BMI calculator: Hond BMI Calculator

2. Chronische gezondheidsproblemen

Soms kan het zijn dat jouw hond gezondheidsproblemen heeft, wat kan leiden tot overgewicht. Daarom is het altijd belangrijk om jouw hond naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek. Daaruit kun je de instructies van de dierenarts volgen en het overgewicht tegen gaan. 

Oorzaken van overgewicht 

Hier zijn een paar oorzaken die doen leiden tot overgewicht,naast het te veel calorieën innemen en te weinig bewegen:

 • Leeftijd - Oudere honden hebben vaak minder energie nodig, dus door het verkeerde hondenvoer te krijgen kunnen ze daarvan aankomen. 
 • Ras - Sommige hondenrassen hebben een snellere aanleg om aan te komen dan andere, daarom is het belangrijk dat jouw hond de juiste hondenvoeding mee krijgt. 
 • Ziekte - Net zoals bij mensen kunnen honden door een bepaalde fysieke aandoening of medicijnen aankomen, daarom is het altijd verstandig om hierover naar de dierenarts te gaan.
 • Castratie/sterilisatie - Door de ingreep en verandering in hormonen en metabolisme, kan je hond een grotere aanleg krijgen voor gewichtstoename.

3. Neem de tijd

Het kan lijken dat jouw hond na een tijd geen resultaat ziet in het gewicht, dit is helemaal normaal. Het is namelijk belangrijk dat jouw hond niet te snel afvalt. Het ideale lichaamsgewicht om per week af te vallen is 1 a 2 %. Als jouw hond 20 kilogram weegt, dan is het gebruikelijke gewicht om af te vallen ongeveer 200 à 400 gram per week. Onthoud dat afvallen tijd kost, het is een levensverandering.

Etende hond

4. Dieet Hondenvoeding 

Dieet hondenvoer is speciaal voor honden met overgewicht gemaakt, Je kan zo eenvoudig de beste voer aanschaffen voor jouw hond zonder veel te hoeven zoeken. Om het beste voer voor jouw hond te kiesen ga naar: Hondenvoer - droogvoer of natvoer.

Eiwitgehalte 

De juiste hondenvoeding vinden voor jouw hond is niet altijd makkelijk of betaalbaar. Waar je dus op moet letten kwa hondenvoeding is dat het een hoge dierlijke eiwit gehalte heeft. Door het hoge gehalte aan dierlijke eiwitten, behoudt jouw hond de spiermassa en versnelt het de verbrandingsproces van de kilocalorieën, waardoor je hond zult afvallen.

Koolhydraten

Daarnaast is een lage koolhydraat gehalte cruciaal. Het beste lage koolhydraten gehalte hondenvoer bevat laag-glycemische koolhydraten. die geven jouw hond een langer verzadigd gevoel zonder dat jouw hond honger krijgt.

Kwaliteitsvoer

Door te investeren in kwaliteitsvoer voor jouw hond, zullen ze langer een verzadigd gevoel behouden en zullen ze sneller geneigd zijn om de snacks over te slaan. Hieronder een lijst met betaalbare kwaliteits hondenvoer merken:

5. Dieet hondensnacks

Het is heel makkelijk om jouw hond snacks te geven of stukjes van jouw eten. Alleen de gevolgen daarvan zijn een overschot aan calorieën. Daarom is het verstandiger om gezonde dieet snacks te geven, voornamelijk snacks laag in koolhydraten en hoog in dierlijke eiwitten. 

Soms willen honden op iets kauwen of knagen, wat kan lijken op dat ze honger hebben. Door een bot te geven kunnen ze lekker kauwen, zonder al te veel calorieën te consumeren.  

Voedselmiddelen 

Hier zijn een paar goed verteerbare voedsel keuzes voor jouw hond: 

 • Vis
 • Eieren
 • Vlees
 • Fruit
 • Groenten
 • Melk 

Het voorgestelde voedsel bevat veel proteïne, vezels, mineralen en vitamines, wat veel energie kost om te verteren. Zo neemt het verzadigd gevoel langer toe, zonder  te veel te hoeven eten. Voor meer informatie is hier is een artikel over wat honden wel of niet mogen eten.

6. Juiste hoeveelheid hondenvoeding

Het is belangrijk om jouw hond niet te veel hondenvoeding te geven. Bijna elk hondenvoer heeft een aanbevolen hoeveelheid voor jouw hond kwa leeftijd, gewicht en ras. Je kunt dit schema vaak op de verpakking vinden, als dat niet zo is is het altijd verstandig om het op te zoeken op het internet. Bekijk het artikel Hoe vaak geef ik mijn hond hondenvoer? voor meer informatie. 

Actief of niet 

Het kan zo zijn dat het aanbevolen hoeveelheid hondenvoer jouw hond nog steeds laat aankomen. Dat heeft allemaal te maken met hoeveel jouw hond beweegt. Normaal zijn de aanbevolen hoeveelheden gebaseerd op een gemiddelde actieve hond en als jouw hond onder het gemiddelde valt, is er een kans dat jouw hond aankomt. Geef daarom wat minder hondenvoer of zorg dat jouw hond actiever wordt en meer beweegt.  

7. Maximaal 3 x per dag een snack

Het is makkelijk om jouw hond veel snacks te geven, omdat ze vaak alles opeten in een paar happen en dan weer lief en schattig lopen te kijken voor nog een snack. Maar voor honden met overgewicht is het belangrijk om hier streng in te zijn. 

Maximaal drie snacks per dag, naast het gewone hondenvoeding is dan ook het verstandigst. Probeer de snacks te verdelen over de dag, bijvoorbeeld na een lange wandeling of na het spelen. 

8. Voer je honden apart van elkaar

Als je meerdere honden hebt is het verstandiger om ze apart van elkaar te voeren. Sommige honden eten wat sneller dan andere honden en zijn dan ook sneller geneigd om het voer van elkaar op te eten. 

Zo is het vaak moeilijker om te weten hoeveel elke hond eet. Door ze apart van elkaar te voeren, krijg je een duidelijk beeld over hoeveel elke hond eet en leer je ze gelijk om elkaars voer niet te eten. 

9. Alleen 1 persoon geeft het voer

Als je samen met jouw gezin in een huis woont, is het makkelijk voor andere gezinsleden om jouw hond eten te geven. Dit heeft als gevolg dat jouw hond te veel eten krijgt. Daarom is het verstandig om één iemand de taak te geven om de hond te voeren. Na een trucje of spelletje kan je jouw hond belonen met een snack.

Hond in een grasveld

10. Bewegen

Honden houden van bewegen of ze nou spelen of gaan wandelen, maar soms past dat niet helemaal in jouw agenda. Toch is het heel belangrijk om elke dag minstens 3 keer met jouw hond te wandelen. 

Naast het plassen en poepen, is de wandeling erg goed om zo energie te verbruiken. Een wandeling hoeft niet lang te duren ongeveer 10 á 15 minuten per keer is ruim voldoende om jouw hond fit te houden. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten die je samen met jouw hond kan doen zoals:

 • Zwemmen
 • Stoeien
 • Verstoppertje spelen
 • Met een touw spelen
 • Met een speeltje spelen
 • Mee rennen tijdens het fietsen

Tot slot

Als jouw hond overgewicht heeft, is het verstandig om de gewoontes van jouw hond te veranderen door de 10 tips te volgen. Verander het huidige voer naar gezonde dieet voer. Door het voer te veranderen, verminder je de calorie inname van jouw hond, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Zorg ervoor dat jouw hond meer beweegt door meer te wandelen of meer spelletjes te spelen. Als jouw hond meer beweegt, verbrand het meer calorieën, wat kan lijden tot gewichtverlies. Als jij meer tips weet om een hond te laten afvallen of vragen hebt, stuur het ons op.

Het kan zijn dat door de hoeveelheid voeding of beweging te veranderen van jouw hond geen resultaat brengen. Het kan zijn dat voeding of beweging niet de belangrijkste oorzaken zijn voor het overgewicht. Het is dan altijd verstandig om jouw hond naar de dierenarts te brengen, want het kan zijn dat er achterliggende gezondheidsproblemen zijn. Als allerbelangrijkste neem de tijd, afvallen is geen race, maar een marathon. Voor meer hondenvoer voor overgewicht ga naar: Hondenvoer voor honden met overgewicht.

Deel